Computer Crime Units: middelen zijn er, maar politie vindt geschikte mensen niet

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale regering heeft de voorbije twee jaar substantiële middelen ter beschikking gesteld voor de uitbouw van zowel de Federal Computer Crime Unit (FCCU) als van de regionale Computer Crime Units (RCCU's), maar de politie vindt de geschikte mensen niet om de vacatures op te vullen. Dat stelt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in een reactie op berichten over een nijpend personeelstekort. De minister zal erop toezien dat de inspanningen, die al een tijdje lopen, nog geïntensifieerd worden. Zowel in 2016 als in 2017 werden substantiële middelen vrijgemaakt voor de FCCU als de RCCU's. Het gaat zowel om de aanpak van materiaal voor meerdere honderdduizenden euro's, als voor een gevoelige uitbreiding van de kaders: met 28 plaatsen voor de FCCU over 2 jaar en met 114 plaatsen voor de RCCU's. Daarvan zijn er echter slechts 36 van de 142 opgevuld, 4 van de 28 voor de FCCU en 32 van de 114 voor de RCCU's. "De middelen zijn dus voorzien, de vacatures zijn geopend. De verantwoordelijkheid van de minister en de regering houdt hier op", stelde de woordvoerder van Jambon. "Het is de verantwoordelijkheid van de politie om zich intern zo te organiseren dat de plaatsen ingevuld geraken."

De woordvoerder erkende dat het zeer moeilijk is om deze hoogwaardige ICT-profielen in te vullen, maar hij voegde eraan toe dat er ook nog iets gedaan kan worden om de aantrekkelijkheid van de jobs te verhogen, aangezien het ook intern bij de politie erg moeilijk is om mensen aan te trekken voor de FCCU.

De minister roept de politie op om de inspanningen, die al een tijd bezig zijn, te intensifiëren. Volgende week zit de minister van Binnenlandse Zaken overigens met de politiediensten samen om een stand van zaken op te maken.

Minister Jambon benadrukt ten slotte dat er geen veiligheidsprobleem is. Het preventieve luik valt immers niet onder de verantwoordelijkheid van de Computer Crime Units, maar voornamelijk onder het CERT.BE. De FCCU en RCCU's schieten immers pas in actie bij incidenten en hebben als taak om intelligence op te bouwen.

bron: Belga