Lek in reserveleiding Doel 1 zit bij lasnaad

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uitbater Engie Electrabel weet waar het lek in een reserveleiding van het koelsysteem in het nucleaire gedeelte zich bevindt. Zo wordt zaterdag vernomen bij de uitbater zelf. De herstellingswerken worden nu ingepland. Daarbij moet het reactorvat worden leeggemaakt. Het FANC heeft het intussen over een "miniem lek", maar bij de politieke partij Groen spreekt men intussen van een "zoveelste incident" en vindt men dat zorgwekkend. Maandag legde Engie Electrabel Doel 1 stil nadat er bij controles "afwijkende parameters" waren vastgesteld. Volgens de uitbater gaat het om een klein lek van enkele liters water per dag, en werd preventief de centrale stilgelegd. Het benadrukt dat er op geen enkel moment gevaar was voor omwonenden.

Het lek bevindt zich in reserveleidingen, waarlangs bij een ongeval water in de reactor wordt gepompt om deze af te koelen. Volgens woordvoerder Anne-Sophie Hugé bevindt het lek zich bij een lasnaad. "We doen nu het nodige om de werken uit te kunnen voeren. Daarvoor moet de centrale stilliggen en moet het reactorvat ook leeg", klinkt het.

De werken moeten ook goed ingepland worden, om het personeel niet bloot te stellen aan te hoge dosissen radioactiviteit. Electrabel houdt zelf een limiet van 10 mSv aan, waar de wettelijke limiet op 20 mSv ligt.

Engie Electrabel had eind mei nog een groot onderhoud gepland van de reactor, die in 1975 in gebruik werd genomen. Dat onderhoud is door het lek vervroegd.

De nucleaire regulator FANC spreekt intussen van een "miniem lek dat op zich geen enkel veiligheidsissue inhoudt". Het agentschap geeft aan dat Electrabel aanvankelijk uitging van een snelle herstelmogelijkheid, maar dat de locatie toch moeilijker bereikbaar bleek, waardoor werd beslist om de reparatie op te nemen bij de al geplande onderhoudsperiode.

"De reactor kan opnieuw worden opgestart wanneer de nodige herstellingswerken zijn gebeurd, en na het afronden van de geplande onderhoudsperiode van Doel 1", klinkt het nog, waarbij het FANC bevestigt dat er geen enkele impact was op veiligheid van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu. Een eventuele INES-indeling wordt nog onderzocht.

De politieke partij Groen is intussen niet te spreken over de nieuwe gebeurtenissen. Federaal fractieleider Kristof Calvo zegt bezorgd te zijn. "We vragen snel duidelijkheid. Minister Jambon moet Engie opvorderen om de situatie uit te klaren", stelt hij. Calvo vindt ook dat de centrales hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden en dat ze steeds minder zeker en veilig zijn.

bron: Belga