Ex-president Abdullah Gül geen kandidaat tegen Erdogan

Ex-president Abdullah Gül geen kandidaat tegen Erdogan
Ex-president Abdullah Gül geen kandidaat tegen Erdogan

Het voormalige Turkse staatshoofd Abdullah Gül wil het naar eigen zeggen in juni niet opnemen tegen Recep Tayyip Erdogan bij de vervroegde presidentsverkiezing. Zijn naam werd zonder zijn toestemming door een kleine islamitische partij naar voor geschoven, verklaarde Gül vandaag aan de pers. Hij had enkel in geval een grotere beweging zich meldde, een kandidatuur in overweging genomen. Dergelijke beweging is echter niet tot stand gekomen, aldus Gül. Hij beschouwt de sfeer voor de verkiezingen in Turkije negatief. Erdogan had de oorspronkelijk voor november 2019 geplande presidentsverkiezing vervoegd naar 24 juni. Dan zullen voor het eerst parallel de president en een nieuw parlement gekozen worden. Met deze verkiezingen moet de door Erdogan nagestreefde en een vorig jaar in een referendum besloten omvorming tot een presidentieel systeem afgerond worden. De president wordt tegelijkertijd staats- en regeringsleider en krijgt dan verreikende volmachten. De oppositie waarschuwt voor een dictatuur.

Gül is medestichter van Erdogans regeringspartij AKP. Hij werd door enkele critici van Erdogans ingeschaald als mogelijke rivaal voor het presidentschap. Berichten over politieke vergaderingen van Gül hadden de jongste tijd ook de speculaties aangewakkerd dat de vroegere premier, minister van Buitenlandse Zaken en president zich opnieuw kandidaat zou stellen.

De oppositie in Turkije is verdeeld. Het is ook nog niet duidelijk wie de grootste oppositiepartij CHP tegen Erdogan in de strijd gooit.

Bron: Belga