20.000 Vlamingen starten met groot burgeronderzoek naar luchtkwaliteit in Vlaanderen

Op 20.000 plaatsen in Vlaanderen wordt zaterdag gestart met CurieuzeNeuzen, een groot burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen. De deelnemers zullen vier weken lang de hoeveelheid stikstofdioxide in hun straat meten. Op die manier moet een gedetailleerd beeld van de luchtkwaliteit tot stand worden gebracht. Duizenden gezinnen, maar ook honderden scholen, bedrijven, verenigingen en gemeentehuizen installeren zaterdag de meetapparatuur voor het CuriezeNeuzenproject. De opstelling is een vouwbord met twee buisjes, dat aan een raam op de eerste verdieping wordt opgehangen. Op die manier kan tot zaterdag 26 mei de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht worden gemeten.
De 20.000 meetpunten werden geselecteerd uit maar liefst 52.626 kandidaten die zich hadden opgegeven voor het project. Bij het kiezen van de meest relevante meetpunten werd gemikt op een maximale spreiding. Zo zijn er meetpunten in alle Vlaamse gemeenten, zowel langs grote als kleine wegen.
De verzamelde gegevens zullen gebruikt worden om de huidige modelkaarten voor luchtkwaliteit te verbeteren. De resultaten worden eind september verwacht.
Het CurieuzeNeuzen-project is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en De Standaard.

bron: Belga