"Komende weken" opnieuw publicatie van abortuscijfers

door
Belga
Leestijd 1 min.

De nationale commissie die statistieken moet publiceren over abortus, kan dat "in de komende weken" opnieuw doen. Dat zegt het kabinet van bevoegd minister Maggie De Block. De commissie kan al sinds 2012 geen cijfers meer publiceren, omdat ze kampt met een nijpend tekort aan leden. De evaluatiecommissie, die bestaat uit artsen, juristen en mensen uit de sector van de vrouwenbegeleiding, moet in principe elke twee jaar een rapport over het aantal vrijwillige zwangerschapsonderbrekingen opstellen voor het parlement. Dat gebeurt op basis van de registratiedocumenten van de artsen die een abortus uitvoeren. De cijfers moeten een beeld geven van de sociodemografische, psychosociale en medische omstandigheden van de betrokken vrouwen.

De laatste zes jaar kon de commissie haar taak niet meer uitvoeren. De cijfers zijn in principe wel voorhanden, maar de evaluatiecommissie kan ze niet meer valideren: door een nijpend tekort aan leden bestaat de commissie de facto eigenlijk niet meer.

Maar daar wordt binnenkort een mouw aan gepast, stelt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "De commissie wordt in de komende weken opnieuw benoemd door de ministerraad en kan dan cijfers publiceren. Dat was voor de duidelijkheid al lang gepland", zegt een woordvoerder.

Dat het lang heeft geduurd, ligt volgens het kabinet aan de strenge benoemingsvoorwaarden in de wet. Dat was een "oud zeer", waar de Kamer pas na een aantal jaar aan verholpen heeft.

bron: Belga