Eerste NAVO-bijeenkomst met Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo

Eerste NAVO-bijeenkomst met Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 29 NAVO-landen zijn vandaag bijeen in Brussel voor een laatste ontmoeting voor de NAVO-top van 11 en 12 juli. Die moet de grote prioriteiten van de alliantie voor de komende jaren uitzetten. Het was vooral uitkijken naar het eerste buitenlandse optreden van de Amerikaanse minister Mike Pompeo en zijn standpunten over Rusland en het kernakkoord met Iran. De kersverse Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo werd pas gisteren officieel benoemd, en dus is de NAVO-bijeenkomst vandaag zijn debuut op de internationale scène. De voormalige CIA-baas is de opvolger van Rex Tillerson, die president Donald Trump in maart de laan uitstuurde.

Pompeo moet het met zijn ambtgenoten hebben over een aantal gevoelige dossiers, zoals Rusland, maar ook over de toekomst van het kernakkoord met Iran. President Trump vindt dat daaraan gesleuteld moet worden, de EU en Iran zien dat liever niet gebeuren. Trump beslist ten laatste op 12 mei of de VS de sancties tegen Iran blijven inhouden, of er nieuwe uitvaardigen. Tot slot ligt ook de situatie in Noord-Korea op tafel.

“President Trump vond het belangrijk dat ik kwam en ik ben blij dat ik dat heb kunnen doen. Het werk dat vandaag op tafel ligt, is onschatbaar en onze objectieven zijn ambitieus. Deze missie betekent veel voor de VS”, zei Pompeo.

De Amerikanen vroegen de Europese en Canadase bondgenoten ook – nog maar eens – om hun defensieuitgaven op te schroeven naar de NAVO-norm van 2 procent van het bbp.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders had het bij het binnengaan vooral over de relatie met de Russen. De NAVO moet duidelijk zijn, maar de dialoog met Moskou moet wel behouden blijven. “We moeten zeer streng zijn over bepaalde discussies, zoals Oekraïne, maar ook proberen om een gemeenschappelijke visie te vinden, bijvoorbeeld over Syrië”, zei hij.

bron: Belga