Vlaamse universiteiten schorten academische samenwerking met Iraanse instellingen op

Vlaamse universiteiten schorten academische samenwerking met Iraanse instellingen op

De Vlaamse rectoren hebben uit protest tegen de situatie van de gastprofessor van de VUB “unaniem beslist om met onmiddellijke ingang alle nieuwe vormen van academische samenwerking met Iraanse kennisinstellingen op te schorten”. Dat schrijft de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) in een persmededeling vandaag. De VLIR drukt daarin zijn “grote bezorgdheid” uit over het lot van de ter dood veroordeelde Iraanse wetenschapper dr Ahmadreza Djalali, die intussen al twee jaar is opgesloten in een Iraanse gevangenis. De Vlaamse rectoren eisen “verifieerbare waarborgen” van de Iraanse overheid dat de fundamentele mensenrechten van dr Djalali worden gerespecteerd. Dit betekent dat hij recht krijgt op een eerlijk proces en op de noodzakelijke medische verzorging. “Zolang de Iraanse overheid geen gevolg geeft aan deze vragen, zullen de Vlaamse universiteiten geen nieuwe institutionele samenwerkingsakkoorden meer afsluiten met Iraanse partners.”

Herman Van Goethem: “De Vlaamse rectoren roepen de Iraanse overheid op tot respect voor de fundamentele mensenrechten van dr Djalali. Recht op een eerlijk proces en recht op de noodzakelijke medische zorg zijn absolute voorwaarden die moeten worden vervuld alvorens de Vlaamse universiteiten nieuwe samenwerking met Iraanse instellingen kunnen opstarten.”

“Mensenrechten zijn een belangrijke leidraad in het buitenlands beleid van de Vlaamse regering”, zegt Koen Verlackt, secretaris-generaal van de VLIR. “De Vlaamse Interuniversitaire Raad dankt de Vlaamse regering en het Vlaams parlement voor hun inspanningen en roept op om alle middelen aan te wenden om in de zaak van dr Djalali tot een bevredigende oplossing te komen.”

bron: Belga