Is de digitale meter nu slim of dom?

door
Belga
Leestijd 2 min.

De digitale meter kan vanaf dag één een slimme meter worden, zo verzekeren de netbeheerders en energieminister Bart Tommelein (Open Vld). Nee, zegt verbruikersorganisatie Test-Aankoop, die digitale meter is en blijft de komende jaren gewoon dom. Vanaf 1 januari rollen netbeheerders Eandis en Infrax in Vlaanderen de digitale elektriciteits- en aardgasmeters uit. Die vervangen de oude elektromechanische Ferrarismeters. De digitale meter meter kan slim worden dankzij twee digitale poorten, waardoor allerlei applicaties mogelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan het aanzetten van de vaatwas wanneer stroom het goedkoopst is.

Bij Test-Aankoop doorprikt men die slimme meters. Het zijn digitale, maar domme meters, klinkt het. Om echt slim te worden, is er nood aan 'Atrias'. Dat is het digitale platform van de netbeheerders in ons land. Het laat toe om onderling meetgegevens uit te wisselen. Maar dat project loopt vertraging op. Er wordt nu gesproken over april 2020. En het is ook heel duur, aldus Test-Aankoop.

Neem nu die vaatwas. "Die zou men inderdaad op een zonnige dag tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen laten draaien. Maar daar zijn dynamische tarieven voor nodig. En die kunnen de leveranciers niet invoeren zonder Atrias", aldus Test-Aankoop-woordvoerder Simon November.

De netbeheerders zijn het daar niet mee eens. "Vanaf dag één zullen er dankzij de twee digitale poorten heel wat applicaties beschikbaar zijn, waardoor de digitale meter heel snel een slimme meter wordt. Je hebt Atrias niet nodig om voordelen uit de digitale meter te halen", aldus Infrax-woordvoerder Björn Verdoodt. Vooral voor eigenaars van zonnepanelen is het uitblijven van Atrias wel nadelig, geeft hij toe. Via dat platform zullen die in de toekomst immer stroomoverschotten op de energiemarkt kunnen verkopen.

bron: Belga