Artsen in het buitenland mogen niet langer Belgische patiënten ronselen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een rechter in Eupen heeft begin deze maand een groep Duitse dokters verboden in België een charmeoffensief op te zetten om Belgische patiënten te ronselen. Dat meldt het vakblad De Specialist, dat spreekt over een precedent. Dokters en kinesitherapeuten van het Duitse Kreiskrankenhaus Mechernich wilden in een hotel in Eupen een seminarie organiseren over knieprothesen, gericht op Belgische patiënten. Op vraag van het Eupense Sankt Niklaus-Hospital dienden juristen Raf Van Goethem en Sander Briké een eenzijdig verzoekschrift in tegen het seminarie. De Belgische artsen vreesden duizenden euro's aan inkomsten te mislopen als patiënten zich zouden laten overhalen tot een operatie in Duitsland.

Volgens De Specialist wees de rechter er onder meer op dat het Belgische ziekenhuis zich strikt aan de Belgische wet moet houden en dus geen "tegenpubliciteit" mag maken. In hun verzoekschrift hadden de dokters gewezen op de geneesmiddelenwet, die reclame voor implantaten of het plaatsen daarvan sanctioneert. Daarop staan gevangenisstraffen van een tot drie jaar, en boetes van 1.000 tot 100.000 euro.

Dergelijke vorm van reclame is in ons land verboden, maar mag in Duitsland wel. De Specialist noemt de uitspraak ook interessant op Europees niveau.

Het Duitse ziekenhuis krabbelde na de uitspraak meteen terug, aldus nog De Specialist.

bron: Belga