Minder kinderen roken passief mee

Het aantal kinderen dat dagelijks in contact komt met tabaksrook is de voorbije vier jaar gehalveerd. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Kom op tegen Kanker.
Foto Pexels

Het aantal kinderen dat dagelijks in contact komt met tabaksrook is de voorbije vier jaar gehalveerd. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Kom op tegen Kanker.

Het is de derde keer dat de ngo zo’n onderzoek laat uitvoeren. In 2008, tien jaar geleden, zaten nog 115.000 kinderen dagelijks in tabaksrook. Bij de vorige bevraging in 2014 waren dat nog 68.000 kinderen en in 2018 is het aantal gedaald tot 36.000.

“Risico op wiegendood is dubbel zo groot”

De daling is volgens Kom op tegen Kanker voornamelijk te danken aan het lagere aantal rokende ouders. Zo’n 23% van de ouders geeft aan tabak te roken, tegenover 28% in 2014. De organisatie wil dat cijfer nog naar beneden krijgen, aangezien de gezondheidsrisico’s voor kinderen erg groot zijn. “Zo is bij kleine kinderen het risico op wiegendood dubbel zo groot en lopen ze twee tot drie keer meer risico op astma. Meerokende kinderen hebben ook vaker last van oorontstekingen en andere gehoorproblemen”, legt Karen Vandenplas van Kom op tegen Kanker uit.

Lageropgeleiden roken meer

De ngo stelt vast dat roken nog steeds gekenmerkt wordt door een sociale kloof. Bij lageropgeleiden ligt het aantal tabak rokende ouders aanzienlijk hoger: 40% tegenover gemiddeld 23%.

Volgens Kom op tegen Kanker heeft sensibilisering in combinatie met wettelijke initiatieven nog altijd een grote impact. “Het rookverbod in de horeca in 2011 had toen namelijk een enorm sterke impact op het aantal rokende ouders: een vijfde van hen liet toen weten dat ze niet meer rookten in het bijzijn van hun kinderen”, aldus Vandenplas. De ngo is daarom nog altijd voorstander van een totaalverbod op roken in de auto in het bijzijn van kinderen en een verhoging van de minimumleeftijd voor het kopen van tabak.