Ziekenhuispersoneel staakt in Griekenland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De verpleegkundigen bij de openbare ziekenhuizen in Griekenland hebben vandaag het werk neergelegd om te protesteren tegen het personeelstekort en de loonsverlaging. Enkel noodgevallen zullen behandeld worden, zo heeft een vakbondsvertegenwoordiger meegedeeld. De vakbond voor het ziekenhuispersoneel (Poedin) klaagt al enige tijd aan dat er als gevolg van de financiële crisis zwaar geknipt wordt in de Griekse gezondheidszorg.

Door het besparingsbeleid kampen de openbare ziekenhuizen met ernstige tekorten. Zowat zeventig procent van de gebruikte apparatuur is volgens Poedin verouderd. Er is bovendien slechts één verpleegkundige per veertig patiënten. Door dat personeelstekort zijn de verpleegkundigen niet in staat om al hun vakantiedagen op te nemen.

Volgens de Atheense artsenvereniging zijn sinds 2010 naar schatting 18.000 jonge Griekse artsen en duizenden verpleegkundigen in het buitenland werk gaan zoeken. De meesten van hen zijn in Groot-Brittannië, Duitsland en de Arabische Golfstaten aan de slag.

Bron: Belga