Peter De Boeck wint internationale KoMASK-award voor grafische kunst

De 23-jarige Antwerpenaar Peter De Boeck heeft dinsdagavond de KoMASK Master Printmaking Award gewonnen, een internationale onderscheiding voor jonge grafische kunstenaars die wordt gezien als “de Koningin Elisabethwedstrijd voor jong grafisch talent”. De award werd voor het tweede jaar op rij uitgereikt in de Lange Zaal van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. De Boeck klopte 30 andere kunstenaars uit 13 verschillende landen. De KoMASK-award heeft elk jaar als doel een nieuwe lichting van talentvolle, internationale grafische kunstenaars in de schijnwerpers te zetten en te belonen. De prijs kan een springplank vormen voor een internationale carrière, aangezien de winnaar bijvoorbeeld heel wat aanbiedingen krijgt om expo’s te houden. Er is ook een geldprijs van 2.000 euro aan verbonden. Vorig jaar namen bij de eerste editie alleen Europese academies deel aan het concours, nu was er met de Pennsylvania Academy of the Fine Arts ook een Amerikaanse bij.
Winnaar Peter De Boeck studeerde vorig jaar af aan de Antwerpse kunstenacademie. “Zijn grafiek is van een zeer hoge artistieke kwaliteit en geeft duidelijk aan dat de kunstenaar zich volledig verdiept heeft in het medium, wat leidt tot een uitgesproken technisch vakmanschap”, zegt KoMASK-voorzitter Bart’d Eyckermans. “Dit soort awards zijn uiteraard van belang voor de kunstenaars zelf, maar ook voor Antwerpen als kunststad. Hiermee wordt onze stad meer in de verf gezet als internationale kunstscène.” De Fransman Leo Luccioni (23) en de Pool Pawel Krzywdziak (28) kregen een eervolle vermelding.
Een groot deel van de 90 voor de wedstrijd geselecteerde kunstwerken is nog tot 6 mei te bewonderen in de Lange Zaal in de Venusstraat in Antwerpen.

bron: Belga