Oud-president Lula zegt dat zijn partij andere presidentskandidaat mag kiezen

Oud-president Lula zegt dat zijn partij andere presidentskandidaat mag kiezen
Oud-president Lula zegt dat zijn partij andere presidentskandidaat mag kiezen

De Braziliaanse oud-president Lula, momenteel opgesloten voor corruptie, heeft zijn partij groen licht gegeven om een andere presidentskandidaat te kiezen. Lula is momenteel nog presidentskandidaat voor de linkse Arbeiderspartij (PT) en leidt in de peilingen, maar is mogelijk onverkiesbaar in oktober, vanwege zijn celstraf. De PT gaf al snel te kennen dat Luiz Inacio Lula da Silva hun kandidaat blijft. “Ik wil dat jullie zich volledig vrij voelen om gelijk welke beslissing te nemen, want 2018 is een heel belangrijk jaar voor de PT, voor links, voor de democratie”, schreef Lula in een brief die werd voorgelezen door partijvoorzitster Gleisi Hoffmann.
“Het volk wil dat Lula vrij komt, dat hij president wordt”, zei Hoffmann. “Er is geen plan-B, want Lula is onschuldig.” Ze voegde eraan toe dat de kandidatuur van de tweevoudige president goedgekeurd zal worden tijdens de volgende partijconventie, en op 15 augustus zal neergelegd worden bij de electorale rechtbank.
De partij heeft inderdaad geen plan-B, want geen enkele andere partijtopper heeft het charisma of de ervaring van Lula. In de laatste peiling krijgt hij nog altijd 31 pct van de bevolking achter zich. Hij scoort daarmee het best.
Sinds begin deze maand zit Lula een celstraf van 12 jaar uit, voor corruptie en het witwassen van geld.

Bron: Belga