België trekt 26 miljoen euro humanitaire hulp uit voor de regio Syrië

België trekt 26 miljoen euro humanitaire hulp uit voor de regio Syrië

België trekt dit jaar 26 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan Syrië en zijn buurlanden. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo aangekondigd bij de start van de internationale Syriëconferentie ‘Supporting Syria and the Region’ die vandaag en morgen in Brussel loopt. De Belgische humanitaire hulp in de regio bedraagt daarmee voor de laatste drie jaar meer dan 100 miljoen euro. “We doen dit uit solidariteit met de Syrische bevolking die al acht jaar lang deze bloedige oorlog ondergaat. Naar geen enkele andere crisis gingen ooit zoveel Belgische humanitaire middelen. Het is dan ook het grootste menselijke drama van onze tijd”, verklaarde minister De Croo.

De nieuwe middelen zijn bestemd voor de opvang van oorlogsslachtoffers in de regio. Momenteel zijn meer dan 13 miljoen Syriërs afhankelijk van humanitaire hulp en hebben vijf miljoen Syriërs hun toevlucht gezocht in het buitenland: in Turkije (3,5 miljoen), Libanon (1 miljoen), Jordanië (650.000), Irak (248.000) en Egypte (120.000). De Belgische humanitaire middelen gaan naar het terreinwerk van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA, het Wereldvoedselprogramma (WFP), het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) en het VN-kinderrechtenfonds UNICEF.

De conferentie wil niet alleen humanitaire hulp mobiliseren maar ook het politieke vredesproces ondersteunen geleid door Staffan de Mistura, speciaal VN-gezant voor Syrië.

“Met deze tweede Syriëconferentie in Brussel wil de internationale gemeenschap een sterk signaal geven dat enkel een politieke oplossing een einde kan maken aan het Syrische conflict. Bommen zullen geen vrede brengen. Alleen een politieke dialoog kan deze gruwelijke oorlog stoppen. Een echt duurzame oplossing voor Syrië komt er maar aan de onderhandelingstafel”, aldus Alexander De Croo.

bron: Belga