1.138 paar schoenen herdenken doden ingestorte kledingfabriek Rana Plaza

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Antwerpen zijn de honderden dodelijke slachtoffers herdacht van de ingestorte kledingfabriek in Bangladesh, exact vijf jaar geleden. De initiatiefnemers roepen consumenten, bedrijven en de overheid op meer te doen voor 'schonere kleren'. Op het Theaterplein in Antwerpen stalden middenveldbewegingen, verenigd in de 'Schone Kleren Campagne', 1.138 paar schoenen uit, als symbool voor de 1.138 dodelijke slachtoffers van het in 2013 ingestorte Rana Plaza-complex. Met portretten en een minuut stilte werd ook de aandacht gevestigd op nog eens 2.000 (zwaar)gewonde arbeiders.

Vandaag zijn de kledingfabrieken veiliger dan in 2013, maar de kledingarbeiders leven nog steeds in krottenwijken, zeggen de initiatiefnemers. Daarom roepen ze op tot actie.

"We zijn allemaal persoonlijk betrokken, telkens we kleren aantrekken. Ook de kledingbedrijven zijn mede verantwoordelijk voor de veiligheid in de fabrieken", zegt coördinator Sara Ceustermans. "In onze buurlanden gebeurt op vlak van wetgeving veel meer. Hier blijven we achterwege, dus we kijken naar de federale regering voor regelgeving zodat dit nooit meer kan gebeuren."

Voor de bedrijven wijst de organisatie naar het Bangladesh-akkoord, dat na de ramp na onderhandelingen tussen vakbond en bedrijven tot wettelijk afdwingbare veiligheidsnormen leidde.

Een eerste versie loopt binnenkort af en aan bedrijven wordt gevraagd opnieuw te tekenen. Volgens de initiatiefnemers gingen 144 van hen daar op in. Ongeveer tachtig bedrijven, zoals Puma en Abercrombie & Fitch, zouden voorlopig geen verlenging hebben getekend. "Andere bedrijven zoals Decathlon, Nike en Levi's tekenden ook de eerste keer niet", klinkt het.

Ook in Gent en Brussel wordt dinsdag actie gevoerd. In Brussel installeerde het Franstalige achACT (Actions Consommateurs Travailleurs) een kooi met daarin twee naaisters, die symbool stonden voor de werknemers die vastzaten in hun fabriek.

bron: Belga