Baby’s die bij mama slapen hebben minder stress

baby slapen
Foto Pexels

Slaapt je kind bij jou in bed of niet? Volgens kinderarts Nils Bergman van de universiteit van Kaapstad is het cruciaal voor de gezondheid dat kinderen de eerste weken bij hun moeder slapen. 

Bergman heeft zestien baby’s opgevolgd die of bij hun moeder op de borst of in een wiegje naast het bed slapen. Uit de resultaten blijkt dat baby’s die in een wiegje slapen tot drie keer meer stress ervaren en dat dit de relatie tussen moeder en kind afstandelijker maakt. Baby’s die daarentegen bij hun moeders liggen, slapen vaster.

Baby’s in een wieg worden vaker wakker, waardoor ze een onregelmatige slaapcyclus krijgen. Dit zorgt er dan weer voor dat er geen overgang plaatsvindt tussen de actieve (REM) en stille (non-REM) slaap. De overgang tussen die twee fases is cruciaal voor een goede ontwikkeling van de hersenen.

Wiegendood?

Bergmans conclusie krijgt echter veel tegenwind van andere studies die zeggen dat samen slapen een hoger risico op wiegendood met zich meebrengt, omdat de kans bestaat dat een moeder haar kind verstikt wanneer ze er per ongeluk op gaat liggen. Britse onderzoekers toonden aan dat in twee derde van de gevallen van wiegendood de baby het bed met de ouders deelde.

Toch beweert Bergman dat wanneer baby’s stikken in hun slaap of sterven aan wiegendood, dit niet ligt aan hun moeder, maar aan factoren zoals onzuivere of giftige lucht, sigaretten, alcohol, grote kussens of speelgoed.