Arbeidskrapte leidt tot meer schoolverlaters

Door arbeidskrapte verlaten jongeren vaker op jonge leeftijd de schoolbanken. Dat stellen Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en directeur van Unizo West-Vlaanderen Frederik Serruys.
door
Mare
Leestijd 1 min.

In het schooljaar 2015-2016 verliet 10,4% van de leerlingen de schoolbanken zonder diploma. "We zijn goed bezig om dat cijfer naar beneden te halen, maar we merken dat het cijfer vorig jaar voor het eerst in jaren terug verslechtert", merkt minister Crevits op. Daar zit de arbeidskrapte voor iets tussen. "Er is bijna overal werk te vinden, dus voor veel jongeren is de arbeidsmarkt heel aanlokkelijk. Ze doen een vakantiejob, verdienen geld en worden verleid."

Levenslang leren

De minister toont wel begrip voor de bedrijven, want die moeten constant op zoek naar geschikt personeel. "Door levenslang leren wordt de schijn vaak opgeworpen dat een diploma niet meer nodig is, maar het blijft wel een basisvoorwaarde. We moeten jongeren wapenen met een basisdiploma voor als het eens slechter gaat." Volgens Unizo moeten ook bedrijven gecoacht worden zodat ze weten hoe ze jongeren op een optimale manier moeten begeleiden.

De minister ziet een oplossing in duaal leren waarbij leerlingen blijven naar school gaan maar tegelijkertijd ook ervaring opdoen op de werkvloer. Ze wil daar dan ook verder op inzetten.