Weerbericht – Zondag onweer met rukwinden en mogelijk hagel – vanaf maandag heel stuk frisser

Zondag komen we terecht in warme maar onstabiele lucht, zo meldt het KMI. We krijgen afwisselend zonnige en bewolkte perioden. In de ochtend kan reeds hier en daar een regen- of onweersbui vallen in het westen van het land. In de loop van de namiddag verwachten we vooral in het binnenland enkele onweersbuien die plaatselijk kunnen gepaard gaan met rukwinden, mogelijk zelfs met hagel. Maxima van 21 of 22 graden op de Ardense hoogten en 27 graden in de Kempen. De wind is eerst zwak tot matig uit zuidelijke richtingen maar wordt overdag matig en ruimt naar zuidwest. Aan zee staat na de middag een matige zeebries. Zondagavond en tijdens het eerste deel van de nacht kunnen er, vooral in het binnenland, nog enkele buien vallen maar de onweerskans neemt stilaan af. Tijdens het tweede deel van de nacht trekt een storing met regen en buien van west naar oost. In het noordwesten wordt het dan droog met opklaringen. De minima liggen tussen 9 of 10 graden in het westen en 14 graden in het uiterste zuiden bij een meestal matige en aan zee soms vrij krachtige wind die ruimt naar westzuidwest. Maandagochtend verlaat een storing ons land via het zuidoosten. In de Ardennen is het zwaarbewolkt met nog wat regen. Elders is het meestal droog met soms brede opklaringen. In de loop van de dag wordt het overal droog met opklaringen en wolkenvelden. De maxima zijn frisser en schommelen tussen 13 graden op de Hoge Venen en aan de kust en 16 of 17 graden in het centrum van het land. De wind is meestal matig uit het westen. Aan de kust is hij vrij krachtig.
Dinsdag bereikt een zwakke storing ons land. In de voormiddag zijn nog opklaringen mogelijk ten zuiden van Samber en Maas, terwijl het elders al bewolkt is. In de loop van de dag wordt het overal zwaarbewolkt met wat regen, vooral dan in Vlaanderen. In de nacht van dinsdag op woensdag gaat het mogelijk harder regenen. De maxima schommelen rond 16 graden in het centrum van het land. Er waait een matige wind en aan zee soms vrij krachtig uit zuidwest tot west.
Woensdag sleept een golvend koufront over onze streken met veel bewolking en soms regen. Op het einde van de dag wordt het meestal droog met opklaringen in het noordwesten. Maxima rond 14 of 15 graden voor het centrum van het land, bij een matige wind uit zuidwest tot west.
Van donderdag tot zaterdag blijft het licht wisselvallig met zonnige perioden maar soms ook wolkenvelden die gepaard kunnen gaan met buien. Het wordt nog wat frisser met maxima niet hoger dan 12 of 13 graden voor het centrum van het land bij een zwakke tot matige wind uit west, ruimend naar noord.

bron: Belga