Ontmoeting tussen Armeense premier en oppositieleider loopt af met sisser

Een ontmoeting tussen de Armeense premier Serge Sarkissian en oppositieleider Nikol Pasjinjan is zondag afgelopen nog voor ze goed en wel begonnen was. De premier trok zich snel terug en stelde dat er sprake was van “chantage”. “Ik ben naar hier gekomen om over je ontslag te praten”, aldus Pasjinjan tegen de premier voor het oog van de televisiecamera’s. “Dit is geen dialoog, maar chantage”, antwoordde de premier, voor hij de zaal van het hotel in Jerevan verliet waar de ontmoeting plaatsvond. Hij adviseerde zijn gesprekspartner om “terug te keren in een wettelijk kader”, anders “zal u verantwoordelijk zijn voor de gevolgen”.
Het gesprek verliep op bitse toon. “U begrijpt de toestand in Armenië niet. De macht is nu in handen van het volk”, aldus de oppositieleider. Waarop de premier antwoordde dat “een partij die 8 procent behaald heeft bij de verkiezingen, niet in naam van een heel volk kan spreken”.
De afgelopen tien dagen zijn op aansturen van de oppositieleider verschillende manifestaties gehouden in Jerevan tegen de aanstelling van Sarkissian als premier. Sarkissian was tien jaar president van Armenië, maar eerder dit jaar moest hij die functie opgeven, omdat hij niet meer mocht worden herkozen. Sinds dinsdag is hij wel weer premier van het land.

Bron: Belga