Simulatie-oefeningen opgeschort na schietincident met agent

Simulatie-oefeningen opgeschort na schietincident met agent

“Na een lang overleg gisteren is beslist om de simulatieschietoefeningen, waarbij een scenario wordt nagespeeld, op te schorten tot er duidelijkheid is over wat er vorige vrijdag precies is gebeurd.” Dat heeft Joery Dehaes, secretaris van ACV-Politie vandaag aan Belga gezegd.
Vorige vrijdag raakte een politieman op het domein Goetsenhoven in Tienen levensgevaarlijk gewond bij een schietincident tijdens een oefening van de speciale eenheden van de federale politie. Het was niet de bedoeling dat tijdens de oefening met scherp zou geschoten worden, maar toch gebeurde dat.

“Voor alle duidelijkheid, wij zoeken als vakbonden niet uit wie schuldig of verantwoordelijk is”, zegt de vakbondsman. “Ons is het te doen om het welzijn van de politiemensen op hun werk. Het parket en Comité P onderzoeken de zaak. Wij van onze kant willen alle procedures tot in detail bekijken om te zien hoe we zo’n incident kunnen voorkomen. Intussen hebben we gevraagd om alle gelijkaardige simulatie-oefenigen op te schorten en daaraan is tegemoet gekomen.”

De vakbond stelde ook voor om in de toekomst met zogeheten “blue guns” te werken. Die zijn niet met scherpe munitie maar met verfpatronen of blanke munitie geladen. “De leiding stond daar niet weigerachtig tegenover, maar had wel vragen over de termijn waarop dit zou kunnen worden ingevoerd”, aldus nog Dehaes.

bron: Belga