Ruim dubbel zoveel scholen stappen in proefproject duaal leren

Ruim dubbel zoveel scholen stappen in proefproject duaal leren

Volgend schooljaar zullen 187 scholen verspreid over een 50-tal richtingen deelnemen aan het proefproject rond duaal leren. Dat zijn er ruim dubbel zoveel als het lopende schooljaar (83). Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vandaag bekend. Duaal leren, het systeem waarbij jongeren de schoolbanken combineren met ervaring opdoen op de werkvloer, wordt vanaf 1 september 2019 uitgerold over heel Vlaanderen. Vanaf dan kunnen leerlingen van 15 jaar of ouder in het beroeps-, buso- en technisch onderwijs hun opleiding combineren met een ervaring op de werkvloer.

Sinds het schooljaar 2016-2017 wordt al met het systeem geëxperimenteerd. Eerst (2016-2017) in 6 studierichtingen en 39 scholen. Dit schooljaar (2017-2018) is sprake van 83 scholen verspreid over 21 studierichtingen. En volgend schooljaar (2018-2019) breidt het proefproject uit naar 187 scholen verspreid over 50 studierichtingen.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is tevreden. “Het is goed dat zoveel scholen mee instappen in het proefproject, want het is belangrijk dat bedrijven, scholen, sectoren, leerkrachten, leerlingen en ook ouders ervan overtuigd zijn dat de duale leerweg evenwaardig is als het volgen van voltijds secundair onderwijs. Pluspunt hierbij is dat een leerling op het einde van de rit hetzelfde diploma behaalt als jongeren uit voltijdse richtingen.”

bron: Belga