Homans sneert naar Antwerpse CD&V over ultraorthodoxe jood op kieslijst

Homans sneert naar Antwerpse CD&V over ultraorthodoxe jood op kieslijst

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans toonde zich deze namiddag in het Vlaams parlement bijzonder scherp voor de Antwerpse CD&V-afdeling, omdat die met Aron Berger een ultraorthodoxe jood op de kieslijst wil zetten. De N-VA-minister “veroordeelt het heel sterk”, zei ze, terwijl ze “bepaalde politieke partijen” aanraadde om “eens goed in de spiegel te kijken”. De ultraorthodoxe jood Aron Berger krijgt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen hoogstwaarschijnlijk een plaats op de CD&V-kieslijst in Antwerpen. Maar die keuze doet het nodige stof opwaaien. De man stelt in een interview met Joods Actueel onder meer dat hij vrouwen om religieuze redenen geen hand wil schudden, en dat is bij verschillende partijen – ook bij een aantal CD&V-kopstukken – in het verkeerde keelgat geschoten.

Minister Homans kreeg deze namiddag vragen over de Islampartij, die in oktober op een aantal plaatsen in Wallonië en Brussel wil opkomen en onder meer pleit voor apart openbaar vervoer voor mannen en vrouwen tijdens de spits. De minister maakte de vergelijking met de Antwerpse CD&V-lijst: de christendemocraten veroordeelden de standpunten van de Islampartij de afgelopen weken erg scherp, maar zetten nu zelf een kandidaat op de lijst die de “fundamentele waarden niet respecteert”, zei ze zonder coalitiepartner CD&V bij naam te noemen.

“Ik veroordeel ten stelligste wat er gebeurt met de partij Islam, maar tegelijkertijd veroordeel ik heel sterk dat er partijen zijn die personen van gelijk welke geloofsovertuiging op hun lijsten willen zetten die onze fundamentele waarden niet respecteren. Ik veroordeel het en raad af om het te doen, maar ik denk dat die politieke partijen dan zelf maar eens goed in de spiegel moeten kijken.”

Partijgenote Nadia Sminate ging nog een stap verder en noemde de positie van CD&V hypocriet. Voor commissievoorzitter Mercedes Van Volcem is het “onaanvaardbaar” dat “partijen terugschroeven op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, waar jarenlang voor is gestreden.” “Dit kunnen we niet naast ons neerleggen”, stelde het Open Vld-parlementslid.

bron: Belga