Syrische president Bashar al-Assad nog altijd gedecoreerd met Franse Legioen van Eer

Syrische president Bashar al-Assad nog altijd gedecoreerd met Franse Legioen van Eer

Andere buitenlanders zijn de decoratie ontnomen, de Syrische president Bashar al-Assad heeft ze nog steeds: het Franse Legioen van Eer. Het Legioen van Eer is de hoogste en belangrijkste nationale onderscheiding in Frankrijk. Die viel in 2001 ook de Syrische president Bashar al-Assad te beurt, weet de krant Le Parisien. De toenmalige Franse president Jacques Chirac, die de onderscheiding discreet had uitgereikt, dacht immers dat de zoon van president Hafez al-Assad meer open zou staan voor het democratische gedachtegoed.

Volgens Le Parisien is de Syrische dictator, ondanks alles wat er zich in de laatste jaren in zijn land heeft afgespeeld, nog steeds zijn onderscheiding niet ontnomen. Andere buitenlanders, die niet hadden gemoord, ondergingen dat lot wel. Zoals de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong voor zijn dopingperikelen, terwijl de procedure is ingezet om ook de onderscheiding van de Amerikaanse producer Harvey Weinstein af te nemen vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Misschien is het Assad afnemen van zijn Franse onderscheiding een andere manier om hem te straffen, suggereert de krant.

Frankrijk nam zaterdag deel aan de westerse luchtaanvallen op Syrië als vergelding voor een veronderstelde aanval met chemische wapens op 7 april.

bron: Belga