“Israël aanvaardt geen beperking van militaire acties in Syrië”

Israël aanvaardt geen beperking van militaire acties in Syrië
Israël aanvaardt geen beperking van militaire acties in Syrië

Israël zal zich geen “beperking” van zijn militaire mogelijkheden in buurland Syrië laten opleggen. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, vandaag duidelijk gemaakt. De rechts-nationalistische politicus reageert daarmee op een oproep van Rusland, dat Israël vorige week had aangemaand tot meer terughoudendheid. Op maandag 9 april werd een luchtmachtbasis in de provincie Homs, in het centrum van Syrië, gebombardeerd. Zowel Syrië als zijn bondgenoot Rusland stellen Israël verantwoordelijk voor de aanval, die aan veertien mensen het leven kostte. De Russische president Vladimir Poetin drong er vervolgens op aan dat Israël zich zou onthouden “van elk destabiliserend initiatief dat de situatie (in Syrië) nog kan doen verslechteren”.

Lieberman heeft intussen een video laten verspreiden waarin hij duidelijk maakt dat hij zich niet zomaar de les laat spellen door Moskou. “We gaan onze complete vrijheid voor het ondernemen van acties behouden. We zullen geen enkele beperking aanvaarden bij de verdediging van onze veiligheidsbelangen. Maar we willen de Russen niet provoceren”, benadrukt Lieberman. “De Russen begrijpen ons. En het is een feit dat we er al jarenlang in slagen om (militaire) fricties met hen te vermijden” in Syrië.

Israël had eerder al gesteld dat het zich zorgen maakt over de militaire betrokkenheid van Iran in Syrië. Het regime in Teheran steunt Rusland en de Syrische president Bashar al-Assad. Maar Tel Aviv vreest dat Iran en de sjiitische militie Hezbollah van de gelegenheid gebruikmaken om een nieuw front tegen Israël te openen.

Bron: Belga