Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen niet verder dan "begrip" voor luchtaanval

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Raad van ministers van Buitenlandse Zaken steunt de luchtaanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië boven Syrië, zij het niet helemaal volmondig. In een tekst die vanochtend na een ontmoeting in Luxemburg is verspreid, stellen de buitenlandministers dat ze "begrijpen" dat de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk "in de bestaande context" faciliteiten voor chemische wapens hebben gebombardeerd. De EU wil nu vooral inzetten op een politieke oplossing. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voerden zaterdag onder leiding van de Verenigde Staten luchtaanvallen uit op Syrië, als vergelding voor een vermoedelijke gifgasaanval op het stadje Douma, bij Oost-Ghouta. Het Syrische regime onder leiding van Bashar al-Assad zou daarvoor verantwoordelijk zijn, maar volgens Syrië en bondgenoot Rusland is de aanval geënsceneerd om de publieke opinie tegen hen op te zetten.

De Europese ministers lieten vandaag na een bijeenkomst in Luxemburg weten dat ze "het aanhoudende en herhaalde gebruik van chemische wapens door het Syrische regime veroordelen, omdat het een grove inbreuk is op het internationaal recht en op het menselijk fatsoen". "In deze context begrijpt de Raad dat de gerichte luchtaanvallen van de VS, Frankrijk en het VK op faciliteiten voor chemische wapens in Syrië specifieke maatregelen waren die enkel genomen zijn om het verder gebruik van chemische wapens en chemische substanties die als wapens worden ingezet door het Syrische regime om haar eigen volk te doden, te voorkomen", klinkt het.

Geen volmondige ondersteuning dus, want niet alle Europese lidstaten waren met die luchtaanval opgezet. Tsjechisch president Milos Zeman sprak van een "cowboyactie", maar ook de niet-NAVO-lidstaten Zweden, Oostenrijk, Finland, Ierland, Malta en Cyprus stonden schijnbaar op de rem voor een duidelijkere uitdrukking van steun. De NAVO had afgelopen weekend al laten weten de actie "ten volle" te ondersteunen, net al bijvoorbeeld Duits bondskanselier Angela Merkel, die de aanval "nodig en aangemeten" noemde.

Belgisch premier Charles Michel twitterde zaterdagochtend dat ons land begrip toont voor de actie, maar dat de focus nu gelegd moet worden op politieke onderhandelingen "om escalatie te vermijden". Buitenlandminister Didier Reynders herhaalde dat maandag na afloop van de Europese Raad nog eens. We moeten de politieke oplossing "herlanceren" en een oplossing zoeken binnen het kader van het VN-vredesproces, zei die.

De Europese ministers willen nu eveneens inzetten op een politieke oplossing. "Het momentum van de huidige situatie moet gebruikt worden om het proces om tot een politieke oplossing te komen, nieuw leven in te blazen. De EU herhaalt dat er geen militaire oplossing kan zijn voor het Syrische conflict." Op 24 en 25 april vindt in Brussel een tweede internationale donorconferentie over Syrië plaats, voorgezeten door de EU en de VN.

bron: Belga