Armeens protest in Jerevan voor verkiezing ex-president Sarkisian tot premier

Armeens protest in Jerevan voor verkiezing ex-president Sarkisian tot premier

Duizenden betogers zijn vandaag de straat opgetrokken in de Armeense hoofdstad Jerevan om te protesteren tegen Serj Sarkisian, die tien jaar lang president was van het land en nu hoogstwaarschijnlijk premier wordt. De demonstranten blokkeerden onder leiding van Nikol Pashinyan, een lid van de oppositie in het Armeens federaal parlement, verschillende invalswegen van de stad. Verschillende manifestanten liepen verwondingen op toen de politie van de ex-Sovjetrepubliek in de zuidelijke Kaukasus traangas inzette om de menigte uit elkaar te drijven, aldus ooggetuigen.

Verwacht wordt dat Sarkisian, die na twee ambtstermijnen geen president meer kon zijn, morgen door een parlementaire meerderheid zal bevestigd worden in zijn functie als nieuwe premier. Leden van de oppositie waarschuwen ervoor dat de nieuwe premier na een aantal grondwetswijzigingen meer macht naar zich toe heeft getrokken. Aanhangers van de oppositiepartijen demonstreren al dagen en proberen het verkeer in Jerevan lam te leggen. In het stadscentrum richtten ze barricades op met zitbanken en afvalcontainers.

Het arme Armenië is ook al jaren verwikkeld in een aanhoudend conflict met buurland Azerbeidzjan en houdt daarom het door Armeniërs bewoonde gebied Nagorno-Karabach bezet. Op politiek en militair vlak is het land aangewezen op beschermingsmacht Rusland.

bron: Belga