Honderdduizenden betogen in Barcelona voor vrijlating separatisten

Honderdduizenden betogen in Barcelona voor vrijlating separatisten
Honderdduizenden betogen in Barcelona voor vrijlating separatisten

Honderdduizenden mensen hebben van het Spaanse gerecht de vrijlating geëist van de Catalaanse separatistische leiders die achter de tralies zitten. Op de betoging vandaag in Barcelona droegen de demonstranten talloze geel-rode Catalaanse vlaggen alsook borden met opschriften als “vrijheid!” of “geen gijzelaars meer!”. De separatisten die het land uit zijn gevlucht, moeten ongehinderd naar Spanje kunnen terugkeren. De stadspolitie (Guàrdia Urbana) schatte het aantal deelnemers op Twitter op ongeveer 315.000. Tot het protest in Barcelona had de separatistische koepel Espai Democracia i Convivencia opgeroepen.

De betoging komt zes maanden na de opsluiting van de separatistische leiders Jordi Sànchez en Jordi Cuixart. Zij waren de eersten die achter de tralies vlogen. Ondertussen zitten in totaal negen separatistische leiders in voorlopige hechtenis. Zeven andere vooraanstaande Catalaanse politici zijn in ballingschap gegaan in België, Schotland of Zwitserland. Zij worden beschuldigd van rebellie, kwade trouw en subversief gedrag.

Onder de bannelingen is de vroegere minister-president Carles Puigdemont, die na zijn afzetting naar België uitweek en op 25 maart op grond van een Europees aanhoudingsbevel in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein werd opgepakt. Het Duitse gerecht moet nu beslissen of het de 55-jarige Puigdemont aan Spanje overlevert.

Bron: Belga