Eredivisie - PSV verovert 24e landstitel met klinkende zege tegen Ajax

door
Belga
Leestijd 2 min.

PSV heeft zich zondag voor de 24e keer in de clubgeschiedenis tot landskampioen van Nederland gekroond. Op de 31e speeldag in de Eredivisie namen de Eindhovenaars met 3-0 de maat van rivaal Ajax, waardoor de titel een feit is. Met nog drie speeldagen te gaan, heeft de "Lampenclub" daardoor 10 punten voorsprong op de Amsterdammers, die de kloof niet meer kunnen overbruggen. PSV is de club van Dante Rigo, die in de beslissende topper op de bank zat. Met 33 titels doet alleen Ajax beter dan de 24 van PSV, dat Feyenoord op de erelijst opvolgt.

De Eindhovenaars boekten tegen Ajax de 26e overwinning op 31 competitieduels. De kersverse kampioen eindigt het seizoen met 89 punten als ook de drie resterende duels gewonnen worden. Ajax was 20 jaar geleden de laatste club die de landstitel met zulke klinkende cijfers mocht vieren.

Dat PSV uitgerekend tegen Ajax kampioen werd, past wel in het rampzalige seizoen van de Amsterdammers. Ajax leed tegen PSV aan kwalen die de club het hele seizoen al opbreken. De bezoekers verzuimden kansrijke situaties te verzilveren en gaven de openingstreffer van PSV zo maar weg. Net als tegen Vitesse ging Maximilian Wöber hopeloos in de fout. Doelman André Onana redde nog op een inzet van Hirving Lozano, maar had geen antwoord op de rebound van Gastón Pereiro (23.): 1-0. PSV was effectief, zoals het hele seizoen. Vlak voor rust kopte Luuk de Jong (38.) knap raak op aangeven van Steven Bergwijn.

Met aanvallende middenvelder Siem de Jong voor verdediger Wöber probeerde Ajax het kampioensfeest van PSV nog even uit te stellen. Al na negen minuten vervloog de Amsterdamse hoop. Bergwijn (54.) verraste Onana met een prachtig schot (3-0). Ajax beëindigde het duel met negen man. Nicolas Tagliafico verdween met twee gele kaarten van het veld, Siem de Jong kreeg direct rood voor een trap op de achillespees van Santiago Arias.

PSV is na de overwinning op Ajax nu dertig thuiswedstrijden op rij ongeslagen. Feyenoord was op 18 september 2016 de laatste ploeg die in de eredivisie in het Philips Stadion wist te winnen (0-1). Sinds de nederlaag tegen de Rotterdammers scoorde PSV in de competitie in elk thuisduel.

.

bron: Belga