Sloveense president ontbindt parlement en prikt datum vervroegde verkiezingen

Sloveense president ontbindt parlement en prikt datum vervroegde verkiezingen

De Sloveense president Borut Pahor heeft zaterdag het nationale parlement ontbonden en vervroegde verkiezingen gepland voor 3 juni. De Sloveense premier Miro Cerar nam in maart ontslag nadat het Hooggerechtshof de resultaten van een referendum over een spoorwegproject dat 1 miljard euro zou kosten, annuleerde. De volksraadpleging werd voorgesteld als cruciaal voor de groei van de enige haven van Slovenië, en de hele economie.
Het worden de tweede verkiezingen waar Cerars Moderne Centrumpartij (SMC) aan deelneemt. Vier jaar geleden haalde SMC met 35 procent het grootste stemmenaandeel binnen.
Meer dan 20 partijen en coalities hebben hun deelname aan de verkiezingen al bevestigd. Om in het parlement te zetelen moeten ze wel minstens vier procent van de kiezers weten te bekoren.
Het Sloveense parlement telt 90 zitjes, waarvan er twee zijn voorbehouden aan de Italiaanse en Hongaarse minderheden. De verkiezingscampagne start op 3 mei.
Slovenië was in 2004 het eerste land van de voormalige republiek Joegoslavië dat toetrad tot de Europese Unie, en is lid van de eurozone.

bron: Belga