Honderd jonge Brusselse werkzoekenden krijgen initiatie programmeren op "Crack du Code"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Honderd jonge Brusselse werkzoekenden hebben zaterdag een initiatie programmeren gekregen in École 19 in Ukkel. Dat gebeurde op "Crack du Code", een initiatiedag voor jonge werkzoekenden die helemaal rond programmeren draait. De organisatie is in handen van Actiris, de VDAB en Bruxelles Formation, in samenwerking met École 19 en Molengeek. "Het doel is om de werkzoekenden te laten kennismaken met dit toekomstberoep en hen warm te maken voor de verschillende soorten opleidingen die bestaan", klinkt het bij de organisatoren. "Volgens een recente studie van Start-up.be heeft de Brusselse techsector in Brussel minstens 3.000 jobs gecreëerd sinds 2010", zegt Jan Gatz, woordvoerder van Actiris. "De snelheid waarmee de digitale sector jobs creëert blijft ook toenemen. Andere studies stellen bijvoorbeeld dat in heel België maar liefst 30.000 technologiejobs vacant zullen komen te staan, in de komende drie jaar. De technologiesector biedt dus mooie toekomstperspectieven als het op jobs aankomt, wat de werkloosheid verder kan helpen dalen."

Het evenement wordt begeleid door twee Brusselse YouTubers: Abdel en Vrai en MolemSisters. "De opzet van het evenement is een initiatie in het programmeren maar de boodschap aan de Brusselse jongeren luidt ook: zonder webdevelopers geen Instagram, Snapchat of YouTube. En dus ook geen YouTube-vloggers! Zonder hen zou het internet er een stuk saaier uitzien."

École 19 en Molengeek zijn twee organisaties die gratis opleidingen aanbieden zonder een diploma te vragen. Ze richten zich vooral op jongeren die om welke reden dan ook afgehaakt zijn van het klassieke schoolsysteem en vandaag geen job hebben.

"Vandaag heeft 43 procent van de jongeren die ingeschreven zijn bij Actiris geen diploma middelbaar onderwijs", zegt de Actiris-woordvoerder. Tegelijkertijd is maar 10 procent van de werkaanbiedingen op zoek naar hun profiel. Initiatieven als "Crack du Code" kunnen die mismatch helpen wegwerken en de kloof tussen vraag en aanbod verkleinen.

bron: Belga