Geweld Syrië – VN-baas waarschuwt voor “complete militaire escalatie”

Geweld Syrië - VN-baas waarschuwt voor
Geweld Syrië - VN-baas waarschuwt voor "complete militaire escalatie"

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres waarschuwt voor een “totale militaire escalatie” in Syrië en roept de leden van de Veiligheidsraad op zich verantwoordelijk te gedragen. De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overwegen militaire repercussies tegen Syrië nadat zaterdag tientallen mensen om het leven kwamen in het stadje Douma. Volgens twee ngo’s werden daarbij chemische wapens gebruikt. Het Westen verdenkt Syrisch president Bashar al-Assad, bondgenoot Rusland noemt dat onzin.
VN-baas Antonio Guterres waarschuwde de V-raad-leden vrijdag tijdens een ontmoeting op vraag van Rusland voor een escalatie van het conflict en vraagt dat ze zich “verantwoordelijk te gedragen in deze gevaarlijke omstandigheden”. “Al acht lange jaren lang lijdt de Syrische bevolking. Ik val in herhaling, maar er is geen militare oplossing voor dit conflict”.
Amerikaans VN-ambassadeur Nikki Haley herhaalde het Amerikaanse voornemen om te reageren. “Op een bepaald moment moet je iets doen. Je moet zeggen dat het genoeg is.” Ze trekt vrijdag nog van New York naar het Witte Huis in Washington voor overleg over de situatie, zei ze.

Bron: Belga