“We hebben bewijs voor gebruik chemische wapens in Syrië”

We hebben bewijs voor gebruik chemische wapens in Syrië

PARIJS Frankrijk kan bewijzen dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt bij de aanval op de stad Douma. Dat zei president Emmanuel Macron in een interview op de zender TF1. “We hebben het bewijs (…) dat vorige week chemische wapens werden gebruikt, minstens chloor, en dat die werden ingezet door het regime van Bashar al-Assad”, stelde Macron (foto). Het is nog onduidelijk of Frankrijk zal reageren met een militaire aanval. “We moeten eerst nog knopen doorhakken, dus ten gepaste tijde, als we een interventie het meest nuttig en meest efficiënt achten”, klonk het.

De Franse president zei ook nog eerst te willen afstemmen met zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump. Hij garandeerde tegelijkertijd dat Frankrijk in geen geval een escalatie zal toelaten “of wat dan ook de stabiliteit in de regio schade kan berokkenen”.

Ook Trump bleef vaag over een eventuele tegenaanval. “Ik heb nooit gezegd wanneer een aanval tegen Syrië zou plaatsvinden”, tweette hij. “Dat kan zeer snel gebeuren of misschien toch niet zo snel.”

Ondertussen heeft ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich in het debat gemengd. Hij zei telefonisch contact met Trump te hebben gehad en wil ook overleggen met zijn Russische collega Vladimir Poetin. “Het gaat erom hoe we dit chemisch bloedbad samen kunnen tegenhouden”. Hij haalde opnieuw uit naar al-Assad die hij voor de chemische aanval verantwoordelijk acht en opnieuw een “moordenaar” noemde.

bron: Belga