Verantwoordelijken gifgasaanval moeten verantwoording afleggen, zegt NAVO-baas

Verantwoordelijken gifgasaanval moeten verantwoording afleggen

NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft vandaag het gebruik van chemische wapens bij de aanval op de Syrische stad Douma veroordeeld. “De gesprekken tussen de NAVO-bondgenoten over een respons op de aanval lopen. Het is belangrijk dat de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen”, zei hij in het NAVO-hoofdkwartier, na afloop van zijn ontmoeting met de Slovaakse premier Peter Pellegrini. Peter Pellegrini verving op 22 maart premier Robert Fico, die ontslag nam in de nasleep van de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciakaan. Vandaag bracht hij een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier, waar hij met Stoltenberg onder meer de Skripal-affaire en de situatie in Syrië besprak.

Op de persconferentie achteraf veroordeelde Stoltenberg in hun beider naam het gebruik van chemische wapens in Syrië. “De laatste aanval was verschrikkelijk en doodde tientallen mensen, onder wie veel kinderen. We roepen het Syrische regime en zijn bondgenoten op om de internationale medische bijstand volledige en onbelemmerde toegang tot internationale medische zorg toe te staan, net als internationale controle.”

De NAVO-bondgenoten beraden zich over een gepaste reactie, benadrukte Stoltenberg. “Wij zijn er sterk van overtuigd dat het belangrijk is om het verbod op chemische wapens te beschermen omdat het een belangrijk verdrag is, dat we allemaal moeten beschermen. Het gebruik van chemische wapens in Syrië is niet enkel ernstig omdat veel burgers worden gedood maar ook omdat het de internationale orde ondermijnt die gebaseerd is op regels en het verdrag dat chemische wapens verbiedt.”

Stoltenberg sprak zich daarnaast ook uit over het rapport van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) omtrent de aanval op de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in het Britse Salisbury. “De OPCW heeft vandaag een rapport gepubliceerd en dat de bevindingen van de Britten over het gebruik van zenuwgas bij de Salisbury-aanval bevestigt.”

Hij benadrukte dat de Skripal-affaire bovenop het “roekeloze gedrag van Rusland de afgelopen jaren” kwam. “Dat is de reden dat veel NAVO-bondgenoten, en ook de NAVO als bondgenootschap, besloot om Russische functionarissen uit te zetten als gevolg van en als reactie op de Salisbury-aanval”, besloot hij.

bron: Belga