“Vijandelijkheid met Rusland is grotendeels door onderzoek Mueller ingegeven”

Vijandelijkheid met Rusland is grotendeels door onderzoek Mueller ingegeven

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is de vijandelijkheid tussen de Verenigde Staten en Rusland “grotendeels ingegeven door het valse en corrupte Rusland-onderzoek” van speciaal aanklager Robert Mueller. Dat schrijft hij in een nieuwe tweet. Eerder had Trump Rusland op Twitter al gewaarschuwd dat er raketten op Syrië zullen worden afgevuurd en dat de relatie met Rusland “erger is dan ooit geweest”. In zijn tweet haalt Trump gewoontegetrouw fel uit naar de “Democratische loyalisten of mensen die voor Obama werkten” en het onderzoek volgens hem leiden. Maar ook aanklager Mueller zelf en plaatsvervangend minister van Justitie Rod Rosenstein krijgen het te verduren. Volgens Trump verdedigen zij tegenstrijdige belangen. Er is geen bewijs van samenwerking tussen de campagnemedewerkers van toenmalig presidentskandidaat Trump en Rusland, “dus worden ze gek”, schrijft Trump.

Maandag voerden FBI-agenten huiszoekingen uit in het kantoor en een hotelkamer van Trumps persoonlijke advocaat Michael Cohen. Trump maakte zich daarover erg kwaad en dreigde ermee Mueller te ontslaan. De speciale aanklager zou de FBI de nodige informatie gegeven hebben om de huiszoekingen uit te voeren. Het onderzoek zou buiten Muellers eigen onderzoek vallen want het heeft te maken met het geld dat Cohen aan pornoactrice Stormy Daniels betaald heeft om te zwijgen over haar vermeende affaire met Trump in 2006.

Rosenstein zou dan weer de toorn van Trump opgewekt hebben omdat hij de huiszoekingsbevelen ondertekende, weten Amerikaanse media. Mocht Trump Rosenstein de laan uitsturen, zou hij meteen een vervanger kunnen aanstellen om heel het Rusland-onderzoek stop te zetten.

bron: Belga