"Internationale biatlonfederatie beschermde gedopeerde Russische atleten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland heeft via omkoping ervoor gezorgd dat de internationale biatlonfederatie (IBU) dopinggevallen onder de mat veegde. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wereldantidopingagentschap (WADA), dat werd bekendgemaakt door Le Monde. Zich beroepend op een 16 pagina's tellend confidentieel rapport van het WADA, blijkt uit het onderzoek van het Franse dagblad dat de IBU er alles aan heeft gedaan "opdat er geen enkele procedure zou geopend worden tegen Russen". "Het eerste doel van de omkoping is het beschermen van de gedopeerde Russische atleten", verklaart het WADA in haar rapport van eind 2017.

Het WADA bevestigde aan AFP dat het een onderzoek heeft gevoerd naar "de activiteiten van de IBU" en dat de zaak in verband staat met doping. Het nam contact op met de Oostenrijkse en Noorse politie, evenals met Interpol. Dinsdag werd het hoofdkwartier van de IBU in Salzburg doorzocht, net als de zetel in Noorwegen.

Volgens Le Monde meent het WADA dat de Noorse IBU-voorzitter Anders Besseberg, en zijn secretaris-generaal, de Duitse Nicole Resch, "met succes" benaderd zijn door Rusland. Het verwijst daarbij naar de toekenning van het WK 2021 aan Rusland. Dat WK werd in september 2016 toegewezen aan Tioumen in Siberië, toen het dopingschandaal in de Russische sport al aan het licht was gebracht.

Volgens een anonieme informant had de Russische federatie tussen 25.000 en 100.000 euro aangeboden aan leden van het congres, zo meldt Le Monde. Tioumen haalde het van de kandidaturen uit Slovenië en Tsjechië. Maar onder druk van onder meer het WADA ontnam de IBU Rusland toch de WK-organisatie.

bron: Belga