Geweld Syrië – Ook Russische resolutie in Veiligheidsraad verworpen

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York is dinsdagavond ook een ontwerpresolutie van Rusland verworpen. De Verenigde Staten moesten zelfs hun veto niet gebruiken, aangezien de tekst niet de benodigde meerderheid van negen stemmen (op vijftien) haalde. Eerder op dinsdag gebruikte Rusland nog zijn vetorecht in de Veiligheidsraad tegen een ontwerpresolutie van de Verenigde Staten. De tekst van het Amerikaans project – goedgekeurd door twaalf landen tegen twee (Rusland en Bolivië) en een onthouding (China) – stelde de oprichting voor een jaar van een nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de Verenigde Naties naar het gebruik van chemische wapens in Syrië voor.
Het Russische tegenvoorstel kreeg dinsdagavond dan weer zes stemmen voor en zeven stemmen tegen, met twee onthoudingen, waardoor de tekst niet werd goedgekeurd. De ontwerpresolutie voorzag ook in de oprichting van onderzoeksmechanisme naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, maar gaf de Veiligheidsraad ook de mogelijkheid om de resultaten daarvan te begraven.
Volgens de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, is er “niets onafhankelijk” aan het mechanisme dat Rusland voorstelt. “Ruslands resolutie geeft Rusland zelf de mogelijkheid om onderzoekers aan te stellen”, zegt ze. De tekst van Moskou heeft volgens haar enkel als doel “om het regime van (Syrische president Bashar) al-Assad te beschermen”.

Bron: Belga