Geweld Syrië – Derde resolutie strandt in Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdagavond ook een derde ontwerpresolutie over de vermoedelijke chemische aanval in Syrië weggestemd. Het Russische voorstel kreeg, net als een andere ontwerptekst van Moskou eerder op dinsdag, niet genoeg stemmen. Daarvoor stootte een Amerikaanse resolutie al op een Russisch veto. De tweede Russische ontwerpresolutie voorzag in steun aan het onderzoek dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) voert naar de vermoedelijke chemische aanval in de stad Douma. Ze kreeg slechts vijf stemmen voor, terwijl vier landen tegen stemden en zes zich onthielden. Om te worden goedgekeurd heeft een resolutie minstens negen stemmen nodig en mag er geen veto zijn van een de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk).
Volgens de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, heeft het nieuwe voorstel van Rusland geen enkel nut, aangezien het onderzoek van de OPCW hoe dan ook plaatsvindt. Met de resolutie wil Rusland de analyses van de organisatie enkel kunnen “micromanagen”, zegt ze.
De Britse ambassadrice Karen Pierce trad Haley bij en wees er ook op dat de OPCW niet de bevoegdheid heeft om daders te identificeren, maar enkel om vaststellingen te doen. De Russische tekst goedkeuren zonder bijkomende voorwaarden “zou zijn als naar een vuur kijken en het als een vuur identificeren, maar dan niets doen om het te blussen”.

Bron: Belga