Vier Belgen leggen 100 km af als Romeinse soldaten

Experiment: 100 km als Romeinse soldaat lopen
Foto RV

Hoe voelt het om als Romeinse soldaat dagen aan een stuk te moeten marcheren? Vier mannen zijn de uitdaging aangegaan. Ze wandelden van Tienen naar Tongeren in een volledig authentieke uitrusting.

Met een Romeins tenue van 25 kilogram, inclusief zwaard en schild, stapten vier ambitieuze mannen doorheen Haspengouwen. Werkelijk alles is in het werk gesteld om de ervaring zo echt mogelijk te maken. Zo werd het legioen vergezeld door twee ezels en een boer. De dieren droegen de tenten en de boer bereidde enkele maaltijden, gebaseerd op recepten uit de Romeinse tijd.

“Het is ontzettend vermoeiend. We dragen speciale schoenen van toen en het is enorm pijnlijk na een tijd”, zegt Johan Waroux, een van de deelnemers, aan VTM Nieuws. “Onze schilden zijn heel zwaar en we dragen ze op onze rug. Momenteel zie ik het niet zitten om dit opnieuw te doen”, grapt Waroux.

Historisch experiment

Wat begon als een wild idee, bleek al snel een vermoeiend experiment te zijn. “We wilden gewoon eens weten hoe het voelt als Romeinse legionair”, klinkt het bij Herman Scholiers, een van de waaghalzen. De tocht eindigde in Tongeren, de oudste stad van ons land.