Turkije haalde al 80 Gülen-aanhangers terug sinds mislukte staatsgreep

Turkije haalde al 80 Gülen-aanhangers terug sinds mislukte staatsgreep
Turkije haalde al 80 Gülen-aanhangers terug sinds mislukte staatsgreep

Sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 haalde Turkije al 80 Gülen-aanhangers terug uit 18 landen. De regering heeft nog meer acties op stapel staan, zei vicepremier Bekir Bozdag in Ankara. “De nationale inlichtingendiensten hebben tot nu toe 80 leden van FETO (afkorting van Fethullah Terrorist Organization, red.) ‘ingepakt’ in 18 landen en hen naar Turkije gebracht”, aldus Bozdag. Fethullah Gülen, de in de VS wonende prediker, wordt door Ankara verantwoordelijk geacht voor de mislukte staatsgreep. De Turkse regering plant nog meer van zijn aanhangers terug te halen uit het buitenland.

De verklaringen van Bozdag komen zes dagen nadat Turkse onderdanen in het geheim werden gearresteerd en uitgeleverd aan Ankara. Kort daarna ontsloeg de premier van Kosovo, Ramush Haradinaj, zijn minister van Binnenlandse Zaken en het hoofd van de inlichtingendienst. “Operaties van de veiligheidsdiensten vergelijkbaar aan die van Kosovo zullen verdergaan”, zei Bozdag, verwijzend naar de uitgeleverde mannen, die les gaven op scholen gelinkt aan de Gülen-beweging.

Ankara oefent ook diplomatieke druk uit op verschillende regeringen om de scholen te sluiten die linken zouden hebben met de Gülen-beweging en leden het land uit te zetten omdat het “terroristen” zijn. Gülen ontkent alle beschuldigingen.

In Turkije werd na de coup de noodtoestand afgekondigd, die sindsdien steeds verlengd werd. Bozdag zei te verwachten dat dit nog eens zal gebeuren.

Meer dan 50.000 mensen zitten vast in verband met de coup, en 150.000 werden uit het leger en ambtenarij gezet.

Bron: Belga