Opruiming gezonken schepen beschermt koraal tegen indringers

Berging schepen helpt koraal tegen indringers
Unsplash L Nylund

De berging van schepen die gezonken zijn in de buurt van koraal, kan overrompeling van de kwetsbare flora door corallimorph of CM verminderen. Die anemoon staat erom bekend om zich te nestelen op koraal dat beschadigd werd door menselijke activiteit of door zijn omgeving.

Onze koraalriffen staan er slecht voor. De klimaatverandering tast hun leefomgeving aan en de gevoelige ecosystemen sterven nu al in groten getale uit. Bovendien maken andere organismen gebruik van hun kwetsbare situatie om ze als voedingsbodem te gebruiken. Een van die boosdoeners is de corallimorphs (CM), een anemoon dat het koraal kan ‘verstikken’ als het zich erop vestigt. Maar daar denkt het U.S. Geological Survey iets aan te kunnen doen.

Daling met een kwart

De studiedienst voerde een onderzoek uit naar de vatbaarheid van koraal voor CM en de omgeving waarin de zeedieren leven. Daaruit blijkt dat als er zich gezonken schepen in de buurt bevinden, het anemoon meer voorkomt. Het onderzoek startte in 2007 en sinds dan blijkt dat het bergen van die schepen het percentage aan CM-geïnfesteerde delen van het koraal daalt van 21% naar 14%. Het is de eerste keer dat aangetoond wordt dat het verwijderen van die maritieme overblijfselen helpt in de strijd tegen CM.