Saoedische kroonprins: “Israëli’s en Palestijnen hebben recht op eigen land”

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman vindt dat Palestijnen én Israëli’s recht hebben op een eigen land. Dat zegt hij in het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic. Het is opnieuw een teken van toenadering tussen Riyad en Tel Aviv. Het aartsconservatieve Saoedi-Arabië erkent Israël niet, net als de meeste andere moslimlanden. Riyad en Tel Aviv onderhouden al jaren geen diplomatieke banden meer, en de Saoedi’s bleven er tot nog toe bij dat een normalisering van de relaties enkel kan als Israël zich terugtrekt uit Palestijns gebied.

Maar kroonprins Mohammed bin Salman, die sowieso als de meest moderne in het Saoedische koningshuis geldt, stelt nu dat de Israëli’s net als de Palestijnen “recht hebben op hun eigen land”. Al is er wel een vredesakkoord tussen beide nodig. “Om stabiliteit voor iedereen te garanderen en normale relaties te kunnen onderhouden.”Riyad en Tel Aviv zoeken de laatste maanden meer toenadering naar elkaar, aangestuurd door de gemeenschappelijke Iraanse vijand. De afgelopen jaren is de spanning tussen het soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran hoog opgelopen, wat de speculatie voedt dat Israël en de Saoedi’s elkaar als mogelijke bondgenoten zien. “Er zijn veel gedeelde belangen met Israël en als er vrede is, zouden er veel wederzijdse belangen kunnen zijn tussen Israël en de Golfstaten”, verwoordde kroonprins Mohammed het.

Vorige maand opende Saoedi-Arabië voor het eerst zijn luchtruim voor een commerciële vlucht naar Israël, wat de Israëli’s als “historisch” beschouwden. Een lid van de Israëlische regering gaf in november ook toe dat er heimelijke contacten werden onderhouden met de regering in Riyad.

Bron: Belga