Opnieuw Palestijn doodgeschoten door Israëlische soldaten

Opnieuw Palestijn doodgeschoten door Israëlische soldaten
Opnieuw Palestijn doodgeschoten door Israëlische soldaten

Na de protesten aan de grens tussen Israël en de Gazastrook, waarbij 18 Palestijnse demonstranten werden gedood, is vandaag bij nieuwe ongeregeldheden een 25-jarige Palestijn doodgeschoten door Israëlische soldaten. Dat deelde het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza vandaag mee. Het Israëlische leger onderzoekt naar eigen zeggen het incident. Het Israëlische ministerie van Defensie herhaalde vandaag dat Palestijnen van de Gazastrook die de Israëlische grens benaderen, hun leven in gevaar brengen, aldus een communiqué. Minister van Defensie Avigdor Lieberman lanceerde de waarschuwing tijdens een inspectieronde in dorpen langs de Zuid-Israëlische grens met de Gazastrook, slechts vier dagen na een moordende confrontatie tussen Israëlische grenstroepen en Palestijnen waarbij vrijdag minstens 18 Palestijnen door Israëlische soldaten werden doodgeschoten. Meer dan 1400 anderen werden verwond, de meesten door traangas. Het was de zwaarste botsing tussen Israël en de in de Gazastrook heersende meer radicale Hamasbeweging, sinds de oorlog van 2014 die 50 dagen heeft geduurd.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde het optreden van Israël tegen de massale protesten van vrijdag een schending van het volkenrecht. Het leger heeft nog geen commentaar gegeven op het bloedbad. Vrijdag werd enkel gezegd dat gericht werd geschoten op aanstichters van ongeregeldheden. Lieberman zei later op de militaire zender, dat de meeste op vrijdag gedode Palestijnen “bekende terreuractivisten” waren.

Naar de “Mars van de Terugkeer” waren volgens Palestijnse schattingen meer dan 50.000 mensen afgekomen, volgens Israëlische cijfers ging het om rond de 40.000 demonstranten. Hamas wilde met het initiatief haar aanspraak op een “recht tot terugkeer” voor Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen naar het gebied van het huidige Israël kracht bijzetten. Israël weigert een terugkeer van de Palestijnen naar het eigen gebied.

Bron: Belga