Verwarring over Israëlische deal met UNHCR om vluchtelingen te hervestigen

Een paar uur nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een overeenkomst met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR had voorgesteld, over de hervestiging van zestienduizend Afrikaanse vluchtelingen, schort hij die weer op. Netanyahu deed dat maandagavond via Facebook. De overeenkomst hield in dat de zestienduizend migranten, die uit Soedan en Eritrea afkomstig zijn, binnen vijf jaar in andere landen hervestigd worden. Omgekeerd zouden zestienduizend migranten in het land blijven en een “officiële status” verkrijgen.
Maar nu schreef Netanyahu dat hij eerst met de inwoners van het zuiden van Tel Aviv wil praten. Daarna komt er een nieuwe evaluatie van het plan. De inwoners van het stadsdeel hadden geklaagd over de UNHCR-deal. Veel van de vluchtelingen wonen er al. Uit een bericht van de krant Haaretz blijkt dat ook leden van de religieus-rechtse regering van Netanyahu scherpe kritiek hadden.
Mogelijke opvanglanden waren volgens Netanyahu Duitsland, Canada en Italië. Maar de hulporganisatie stelde ’s avonds duidelijk dat er met deze landen daarover geen afspraken bestaan. Bronnen binnen UNHCR zeggen dat de vluchtelingenorganisatie nu eerst voor opvangplaatsen in het buitenland wil zorgen.
Volgens UNHCR gaat het geannuleerde akkoord over ongeveer 39.000 migranten. De religieus-rechtse regering beschouwt ze als illegale immigranten en noemt ze simpelweg “indringers”. Slechts in uitzonderlijke gevallen keurt de overheid asielaanvragen goed.

bron: Belga