Jupiler Pro League - AA Gent pakt driepunter in Astridpark en wordt tweede

Anderlecht heeft zondag met 0-2 verloren van AA Gent op de eerste speeldag in Play-off I van de Jupiler Pro League. Brecht Dejaegere (47.) zorgde vlak na rust voor de openingstreffer. Yuya Kubo trapte vier minuten voor affluiten de rebound van zijn strafschop binnen. Door de zege springen de Buffalo's over Anderlecht naar de tweede plaats. Hein Vanhaezebrouck, toe aan zijn 350e wedstrijd als coach in de Jupiler Pro League, schonk de 18-jarige rechtsachter Alexis Saelemaekers een eerste basisplaats bij de hoofdmacht van paars-wit. In een vermakelijk eerste halfuur leverden beide teams veel strijd, maar vooral AA Gent liet zich opmerken met enkele gevaarlijke prikken. Die resulteerden evenwel niet in doelpunten.

Meteen na de pauze waren de Brusselaars wel op achtervolgen aangewezen. Samuel Kalu zette zich door op rechts en zette voor. De thuisploeg slaagde er niet in het leer te ontzetten, waarna Brecht Dejaegere van dichtbij raak trof. Iets voor het uur bediende Sven Kums Ryota Morioka voor de gelijkmaker, maar de Japanner besloot op de paal. In de 85e minuut kreeg AA Gent nog een strafschop, na een overtreding van Uros Spajic op Birger Verstraete. Matz Sels redde de strafschop van Yuya Kubo, maar de invaller kreeg de bal opnieuw voor zijn voeten. In de herneming faalde hij niet: 0-2.

In de stand ziet Anderlecht AA Gent over zich heen naar de tweede plaats springen. Beide teams tellen 28 punten, op zes punten van leider Club Brugge. Daarna volgen Charleroi (26), Standard (25) en Genk (22). Vrijdag opende Standard Play-off I met een 1-0 zege tegen Charleroi. Op paasmaandag ontvangt Club Brugge Racing Genk.