Russische miljardair opgepakt voor verduisteren van overheidsgeld voor bouw WK-stadion

De Russische miljardair Sijavoedin Magomedov is opgepakt voor het verduisteren van overheidsgeld dat bedoeld was voor de bouw van een stadion in Kaliningrad, voor het wereldkampioenschap voetbal. Hij moest zaterdag voor de rechter verschijnen voor verschillende klachten van verduistering van publiek geld voor infrastructuur- en energieprojecten, voor een totaal van 2 miljard roebel (28 miljoen euro). Volgens de krant Kommersant, wordt de man beschuldigd van de verduistering van 752 miljoen roebel die bedoeld was voor de bouw van het stadion in de Russische enclave aan de Baltische Zee. Volgens de openbaar aanklager zou een bouwbedrijf dat tot Magomedovs imperium behoort, slordig werk geleverd hebben voor het grondwerk van het stadion.
De Arena Baltika is het zorgenkindje van het WK voetbal dat plaatsvindt in Rusland van 14 juni tot 15 juli. Het gebouw is opgetrokken op een drassige ondergrond en de werkzaamheden hebben al veel vertraging opgelopen. Vorig jaar werden ook al verschillende lokale ambtenaren opgepakt voor onregelmatigheden bij de bouw van het stadion. De Rode Duivels spelen op 28 juni in dit stadion tegen Engeland.
Magomedov is mede-eigenaar van Summa Group, die actief is in verschillende sectoren zoals havenlogistiek, bouw, telecom en de gas- en oliesector. Hij verwierf zijn rijkdom onder de vorige Russische president (en huidige eerste minister) Dmitri Medvedev, mede door contracten met de Russische staat. Volgens Reuters stond hij vorig jaar op de 63ste plaats in de Forbes-lijst van rijkste Russen, met een vermogen van 1,4 miljard dollar (1,1 miljard euro). In januari dook hij op in een lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën als een van de 96 oligarchen die het dichtst bij president Vladimir Poetin staan.
Toch behoort Magomedov niet tot de vertrouwelingen van Poetin, ondanks zijn loyauteit tegenover het Kremlin. Binnen de groep van bedrijfsleiders in dezelfde situatie wordt wel eens gefluisterd dat de zakentycoons worden aangeklaagd als onderdeel van een plot van het Kremlin of rivalen met banden met Poetin om hen aan de kant te schuiven. Dat wordt door de autoriteiten ontkend.

bron: Belga