Zaïrese oud-premier André Bo-Boliko Lokonga overleden in België

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een van de grondleggers van de Zaïrese onafhankelijkheid, oud-premier en senator André Bo-Boliko Lokonga Monse Mihambo, is in België op de leeftijd van 83 jaar overleden, zo melden verscheidene Congolese media en de diaspora. De gewezen vakbondsman, op 15 augustus 1934 in Lobamiti geboren, in het westen van wat toen Belgisch Congo was, schreef mee aan de eerste grondwet van het land en ook aan de grondwet die vandaag van kracht is, zo brengt de nieuwswebsite 7sur7.cd in herinnering. Bo-Boliko was daarna voorzitter van het parlement (Conseil législatif) en van 6 maart 1979 tot 29 augustus 1980 eerste minister (premier commissaire d'État) van Zaïre, toen Mobutu Sese Seko het land leidde.

In 1990, toen het meerpartijenstelsel terugkeerde, ging hij in de oppositie en richtte hij samen met Joseph Ileo de christendemocratische partij PDSC op (Parti démocrate et social chrétien), een van de oudste oppositiepartijen van Congo. Van 1992 tot 1997 was hij vicevoorzitter van de Hoge Raad van de Republiek, het overgangsparlement dat uit de Soevereine Nationale Conferentie voortkwam en de democratie in Zaïre moest invoeren. Deze oude rot in de Congolese politiek werd in 2007 tot senator verkozen.

Hij verbleef sinds verscheidene maanden om medische redenen in Brussel en overleed vandaag "in de eerste uren van de ochtend", meldde VN-radio Okapi.

bron: Belga