Vincenzo Nibali wil ervaring opdoen bij eerste deelname Ronde van Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) maakt zondag op 33-jarige leeftijd zijn debuut in Vlaanderens Mooiste. De winnaar van Milaan-Sanremo en in het verleden van zowel Tour, Giro, als Vuelta start met weinig verwachtingen en hoopt vooral veel ervaring op te doen. Vincenzo Nibali soleerde twee weken geleden naar de overwinning in Milaan-Sanremo. Daarmee heeft de Siciliaan nu twee Monumenten op zijn palmares. Eerder won hij ook de Ronde van Lombardije in 2017 en 2015, maar hij acht de kans klein dat hij de Ronde van Vlaanderen wint. "Ik ken het parcours niet", zei hij op een persmoment in het Parkhotel in Kortrijk. "In de eerste plaats neem ik deel om ervaring op te doen op de kasseien. Ik koers hier in functie van de kasseirit in de Tour de France en ik wilde ook minstens één keer in mijn carrière de Ronde rijden. Zoals ik het ook niet uitsluit dat ik ooit eens deelneem aan Parijs-Roubaix."

Eerder deden ook andere Ronderenners zoals Romain Bardet, Alejandro Valverde en Nairo Quintana het hem voor de voorbije dagen in de Vlaamse koersen. "Maar ik wilde graag in de Ronde zijn, een Monument. Ik heb veel respect voor deze wedstrijd, dit is een klassieker. Ik wilde hier eens koersen, in Vlaanderen, waar de wielerbeleving zo groot is. Ik weet niet wat me te wachten staat, ken de wegen niet en koester daarom geen al te grote ambitie."

Nibali verkende met zijn team de laatste 70 km van het parcours. Toen hem werd gevraagd welke helling hij de mooiste of moeilijkste vond, was hij even het noorden kwijt. "Eerlijk, ik weet niet zo goed waar ik overal gereden heb", lachte hij de tanden bloot. "Er is niet één helling zeer moeilijk of zo, het is gewoon de snelle opeenvolging van hellingen en kasseien die de koers zwaar maken. Je moet ook voortdurend gefocust koersen, want het gaat van brede naar smalle wegen. Het gevoel op de kasseien was vandaag alleszins goed, maar dat is tijdens een training. Zondag in een wedstrijd zal dat anders zijn, je kan training niet met koers vergelijken, maar dat gevoel geeft me alvast vertrouwen. Ik heb de goede conditie te pakken, ben omringd door een sterk team dat me wegwijs zal moeten maken. Of ik hier ambitie heb? Ik wil natuurlijk goed presteren, maar ik wil in de eerste plaats nu toch vooral ervaring opdoen." Zelf noemt hij zich geen favoriet. "Dan denk ik eerder aan Philippe Gilbert, Peter Sagan en Sep Vanmarcke", besloot hij.

Zondagavond reist Nibali al door naar de Ronde van het Baskenland die daags nadien start.

bron: Belga