Overheidswebsites moeten vanaf najaar 2020 toegankelijk zijn voor mensen met beperking

Overheidswebsites moeten vanaf najaar 2020 toegankelijk zijn voor mensen met beperking

Alle overheidswebsites en -apps moeten vanaf september 2020 toegankelijk zijn voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Dat heeft de ministerraad vandaag beslist op voorstel van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld). Voor de mobiele apps ligt de deadline een jaar later. Overheidswebsites en hun mobiele applicaties zijn nu niet altijd vlot toegankelijk voor mensen met een gehoorstoornis of visuele beperking. Dat moet anders. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet om de EU-richtlijn voor de toegankelijkheid van websites van overheidsinstanties om te zetten.

Alle overheidswebsites moeten vanaf 23 september 2020 toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. De meest recente sites, die vanaf 23 september 2018 online komen, moeten een jaar later al volledig toegankelijk zijn. Voor de mobiele apps ligt de deadline op 23 juni 2021.Elke overheidsdienst is zelf verantwoordelijk voor de aanpassingen op zijn website. Ze moeten ervoor zorgen dat de gebruikersinterface en de navigatie makkelijk te vinden en te bedienen zijn en de inhoud moet eenvoudig te interpreteren zijn, ook bijvoorbeeld voor hulptechnologie die de online tekst voorleest aan iemand met een visuele beperking.

“Dit is een belangrijke stap”, reageert minister De Croo. “De overheid is volop aan het digitaliseren en biedt steeds meer digitale informatie en diensten aan. We moeten ervoor zorgen dat iedereen daarvan gebruik kan maken, ook slechthorenden en slechtzienden”, zegt de Open Vld-vicepremier.

Staatssecretaris voor Personen met een Beperking Zuhal Demir (N-VA) benadrukt dat het de “plicht” van de regering is om ervoor te zorgen dat technologie ook aangepast is aan de noden van mensen met een beperking.

bron: Belga