Doden en gewonden bij Mars van Terugkeer in Gazastrook

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vijf Palestijnse betogers zijn doodgeschoten en zowat 170 anderen zijn gewond geraakt door geweervuur van Israëlische troepen bij de grens met de Gazastrook, zo heeft een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid van de Gazastrook gezegd. Een van de doden is volgens het ministerie een 16-jarige jongen. Een Palestijnse man werd doodgeschoten ten oosten van Jabalia (in het noorden van de Gazastrook) en twee andere Palestijnen werden gedood ten oosten van Rafah (in het zuiden) zei woordvoerder Ashraf al-Qedra. Eerder op de dag waren al twee Palestijnen gedood. Vanmorgen ontstonden botsingen toen Israëlische soldaten aan de grens traangas afvuurden om honderden Palestijnen te verhinderen tot bij de grensafsluiting te komen. Betogers gooiden volgens getuigen met stenen naar de soldaten.

Volgens Palestijnse media kwamen meer dan 20.000 mensen op de "Mars van de Terugkeer" af. De radicaalislamitische beweging Hamas wil met de manifestatie haar aanspraak kracht bijzetten op "een recht op terugkeer" voor Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen naar het gebied dat vandaag Israël is. De protesten zouden tot 15 mei duren.

Ismail Haniya, het hoofd van het politieke bureau van Hamas, zei dat de "Grote Mars van Terugkeer een boodschap" aan de Amerikaanse president Donald Trump was. "Er is geen toegeving op Jeruzalem, geen alternatief voor Palestina en geen andere oplossing dan terugkeer", zei Haniya in een toespraak tot duizenden deelnemers van de manifestatie. De mars belicht de honderdduizenden Palestijnen die wegvluchtten of verdreven werden tijdens de oorlog van 1948 die zich rond de oprichting van Israël afspeelde.

Bron: Belga