Vakbond van basisonderwijs dreigt met staking als plan basisonderwijs uitblijft

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) wil dat Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) snel met een plan basisonderwijs komt. Als dat plan nog te lang op zich laat wachten, dan kunnen stakingen niet uitblijven. "De leraar trekt het niet meer", aldus de vakbond. "Er is dringend nood aan meer omkadering en meer ondersteuning op de klasvloer. Kinderverzorgers, administratief personeel, meer mensen in de klas, dat is wat het basisonderwijs nodig heeft." De noodkreet komt er na een Pano-reportage. Crevits hoort in de oproep van de vakbond een "uitgestoken hand, en dat vind ik een heel goede zaak". "De contouren van het plan zijn klaar, we kunnen er heel snel mee naar het veld." "Als de Vlaamse regering er niet in slaagt om snel een akkoord te bereiken over een strategisch plan basisonderwijs met een visie en een financieringstraject op lange termijn, dan zal het COV tot staking overgaan", dreigt de vakbond. "Het water staat onze leden aan de lippen. Ze verwachten snel concrete maatregelen om hun werk beter te kunnen doen." De Pano-reportage, gisterenavond, ging over het basisonderwijs. Voor de vakbond maakte die reportage duidelijk dat de lesopdracht "steeds complexer" wordt en dat "daar telkens meer andere taken bovenop komen".

Daarom wil het COV dat er voor het personeel in het basisonderwijs een evolutie komt naar een hoofdopdracht van 22 uur lesopdracht, en 2 uren overleg en professionele ontwikkeling. "Als er niet snel en krachtdadig wordt ingegrepen om leraren te ondersteunen tot in de klas, zal de kwaliteit van ons onderwijs dalen, ondanks de volgehouden professionele inzet van duizenden juffen en meesters", aldus de vakbond.

Het COV verwacht snel een beslissing over het strategisch plan basisonderwijs dat Crevits beloofd heeft. "De vakbonden hebben gelijk dat dat plan er moet komen", reageert Crevits. "Het is de eerste keer dat de discussie zo fel leeft."

bron: Belga